Boekhouding zzp

Boekhouding voor zzp waar moet je beginnen en wat is verplicht? Wij geven je hieronder informatie over het bijhouden van je administratie als zzp en je verplichtingen naar de Belastingdienst toe.

Wij voeren de zzp de boekhouding en helpen u graag op weg. Heeft u vragen of wilt een afspraak maken? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek op een van onze vestigingen.

U kunt de volledige boekhouding incl. Belastingaangiftes al uitbesteden bij ons vanaf € 89,-.

Gratis kennismakingsgesprek?
Bel ons op 030-3031383

Boekhouding voor ZZP

Als zzp dient u zich aan bepaalde verplichtingen te houden. U bent verplicht een deugdelijke boekhouding te voeren zodat u de Belastingdienst bij een controle binnen 6 weken volledig en goed inzicht kan geven. U moet uw administratie 7 jaar bewaren. Het gaat hierbij om de originele bonnen, facturen, bankafschriften, contracten en agenda’s. Dit noemen we de bewaarplicht. U kunt alles goed bewaren in een boekhoudprogramma.

Naast de bewaarplicht en een gedegen administratie. Bent u nog verplicht uw aangifte inkomstenbelasting in te dienen en in de meeste gevallen elk kwartaal uw btw-aangifte.

Fiscale aftrekposten voor zzp’er

Als zzp’er kunt u in aanmerking komen voor diverse fiscale aftrekposten. Deze aftrekposten worden toegepast bij uw aangifte inkomstenbelasting en zorgen voor een verlaging van de fiscale winst.
Dit zijn de fiscale voordelen voor zzp waar u in aanmerking voor kan komen:

 • zelfstandige aftrek
 • mkb winstvrijstelling
 • kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • willekeurig afschrijven
 • milieu investeringsaftrek
 • oudedagsreserve
 • aftrekbare kosten
 • hypotheekrente

Wilt u weten voor welke fiscale aftrekposten u in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek of laat uw boekhouding door ons uitvoeren.

Altijd een scherp all-in tarief

Ervaren boekhouders en belastingadviseurs

Uw volledige boekhouding zzp vanaf €89,- p/m!

Persoonlijk, per post of 100% digitaal

Altijd een gratis kennismakingsgesprek

Gratis kennismakingsgesprek?
Bel ons op 030-3031383


  Btw-aangifte voor zzp’ers

  Indien u een btw plichtig bent moet u elk kwartaal uw btw-aangifte indienen. Dit kan ook afwijken, zo zijn er gevallen waarin u elke maand uw btw-aangifte moet doen. In de meeste gevallen moet u elk kwartaal uw btw-aangifte indienen, dit wordt ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Indien u btw-plichtig bent heeft u een btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Bij de btw-aangifte wordt er gekeken hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel je moet afdragen. Het verschil daartussen moet u betalen of krijgt u terug. Let wel op dat je niet van alle kosten de btw mag terugvragen.

  Aangifte inkomstenbelasting zzp

  Wanneer u meer dan € 45,- aan inkomstenbelasting moet betalen dan bent u verplicht uw aangifte inkomstenbelasting in te dienen. De meeste zzp’ers die hun eigen administratie doen besteden het opstellen en indienen van de inkomstenbelasting uit aan een administratiekantoor. Dit is namelijk een stuk complexer dan wanneer u in loondienst bent. Heeft u inkomen uit enkel uw onderneming of ook uit loondienst, heeft u fiscaal partner, heeft u een koopwoning, komt u in aanmerking voor fiscale voordelen als zzp’er?

  Wij controleren altijd uw administratie en zorgen dat u van alle fiscale voordelen gebruik kunt maken waar u recht op heeft. Daarnaast kunnen wij u in de uitstelregeling zetten indien u dat wenst.

  Indien u zelf uw inkomstenbelasting doet moet elk jaar vóór 14 april uw aangifte inkomstenbelasting indienen. U kunt uitstelvragen tot 1 september. Een administratiekantoor met een beconnummer kan nog een keer 6 maanden extra uitstel krijgen tot 1 mei. Veel zzp’ers kiezen voor de uitstelregeling omdat zij dan meer tijd hebben om de boekhouding in orde te maken en daarnaast geld kunnen reserveren voor de aanslag inkomstenbelasting.

  Boekhouding zzp zelf doen of uitbesteden

  De boekhouding zelf doen of uitbesteden, dat is een vraag waar veel zzp’ers mee worstelen. Wanneer u de boekhouding zelf wilt doen, heeft u hier voor een administratiesoftware nodig en de nodige boekhoudkundige kennis. De boekhouding zou je ook in Excel kunnen voeren maar hierin is de foutmarge zo groot dat wij dit afraden. Voor een boekhoudprogramma bent u al snel € 30,- per maand kwijt. Bij ons kunt u uw boekhouding als zzp’er al uitbesteden vanaf € 89,- incl. boekhoudsoftware. U hoeft ons alleen de bonnen en facturen toe te sturen per mail, te uploaden in de app of langs te brengen en wij verzorgen uw administratie en stellen al uw belastingaangiftes op en dienen deze voor u in.
  U krijgt van ons een app waar je jouw administratie in kunt bijhouden en altijd inzage heeft in uw resultaat.

  De voordelen van uw boekhouding uitbesteden als zzp’er. Wanneer u uw administratie uitbesteed bent u er niet alleen ervan verzekerd dat uw boekhouding juist is geboekt, uw belastingaangiftes kloppen en maar het bespaard u ook een hoop tijd welke u goed kunt gebruiken om declarabel te zijn bij uw klanten.

  Uw boekhouding zelf doen als zzp’er. Wanneer u zelf uw administratie wilt doen als zzp’er is er een kans dat u kosten aftrekt welke niet afgetrokken mogen worden, btw terug vraagt over kosten die u niet mag terug vragen en kosten op voert die eigenlijk geactiveerd moeten worden op de balans. Wanneer u niet goed op de hoogte bent voor de fiscale voordelen welke u mag toepassen kan het zijn dat u te veel belasting betaald. Wij zien ook dat zzp’ers met enige regelmaat hun aangifte te laat indienen met als gevolg een boete. Wanneer u in privé of in de onderneming een financiering zoals een hypotheek, krediet, lease of bedrijfsfinanciering aan gaat heeft u altijd tussen de één en drie jaarrekeningen nodig. Om deze jaarrekeningen te kunnen maken zal het administratiekantoor of het accountantskantoor altijd de boekhouding moeten controleren of opnieuw moeten invoeren. U zit dan vaak alsnog aan de kosten vast. De boekhouder of accountant kan/mag niet op basis van uw cijfers de jaarrekening opmaken. Daarom is het beter om het in één keer goed te laten doen.

  Of je de boekhouding zelf doet of uitbesteed u heeft altijd kosten voor het voeren van uw boekhouding. De kosten voor de boekhouding bedragen vaak minimaal € 30,- à € 40,- dit zijn dan de kosten voor de administratiesoftware. U heeft een programma nodig om te kunnen facturen naar uw klanten, dit kan al vanaf € 10,- per maand. Daarnaast heeft u nog boekhoudsoftware nodig om uw administratie in bij te houden.

  Als laatste wanneer u uw aangifte inkomstenbelasting wilt laten opstellen en indienen rekenen wij € 125,-. De meeste administratiekantoren rekenen hier tussen de €120,- en de € 210,- voor. Houdt er wel rekening mee dat een administratiekantoor uw boekhouding altijd moet controleren of zelf moet invoeren. Zij kunnen namelijk niet uitgaan van uw geboekte administratie. U bent immers geen boekhouder en een zij moeten weten dat de administratie volledig en correct is gevoerd. Vaak zijn de kosten voor het controleren hoger dan het opnieuw invoeren, simpelweg omdat dit meer tijd kost. Wij raden daarom altijd aan om uw boekhouding direct uit te besteden. Op de lange termijn is dit altijd het beste.

  Jaarrekening voor zzp

  Als zzp’er bent u niet verplicht een jaarrekening op te laten stellen. Formeel gezien bent u een eenmanszaak en deze rechtsvorm is niet verplicht een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

  U kunt natuurlijk wel een jaarrekening willen voor uw eigen inzicht en administratie. Wij maken de jaarrekening met liefde voor u op.

  Heeft u een jaarrekening nodig voor het aanvragen van een hypotheek of andere financiering? Dan vraagt de bank of financier standaard 3 jaarrekeningen of 2 jaarrekeningen en een prognose. Wanneer wij voor meerdere jaren alles moeten controleren/boeken en de jaarrekeningen moeten opmaken dan doen wij u altijd een gunstig voorstel doordat wij in één keer door kunnen werken.

  Houdt er wel rekening mee dat wanneer de administratie door u zelf is geboekt dat er afhankelijk van het aantal bonnen en facturen er veel tijd kan gaan zitten in het controleren en of boeken van de administratie voordat hier een jaarrekening voor opgemaakt kan worden.

  Kennismaken? Plan een gratis gesprek

  Dit kan digitaal, telefonisch of op kantoor.